הרובד הנוסף

13 פברואר הרובד הנוסף

dira naa last-page-050 dira naa last-page-051

כשאני מתכננת דירה או בית, חשוב לי איך הוא יראה וכיצד הוא יתפקד, אך יותר מזה חשוב לי איך ירגישו האנשים הגרים בו: האם יהיה להם טוב ונעים, האם הם יישנו היטב, יתפרנסו היטב, והאם הם ירגישו שהבית תומך בהם, מיטיב איתם…

תיאוריות רבות טוענות כי נוסף על הרובד הפיזי הנראה לעין, הרובד שכולנו רואים אותו ונהנים ממנו, יש רובד נוסף, כזה שאיננו רגילים להתייחס אליו, אבל רובינו חשים בו וכולנו מושפעים ממנו.

אנשים יכולים לתאר תקופות בחייהם לפי מקום המגורים: "כשגרתי בבית ההוא היה לי קל יותר להתפרנס, מאז שעברתי לפה קשה לי יותר"; "כשגרתי בבית הקודם הייתי עייף יותר, כאן אני ישן היטב ומלא מרץ"; הצלחה של עסק יכולה להשתנות בעקבות שינוי המיקום: "משנה מקום משנה מזל". בתים מאפשרים לעתים צמיחה כזאת או אחרת..

רובד "נוסף" זה קיים במרחב האנרגטי, ויש דרכים שונות להבינו ולהיעזר בו. אחת הדרכים היא להטמיע בתכנון של בית או בשיפוצו את החוקים של תורת הפנג שווי.

תורת הפנג שווי מתארת חוקים, חוקי טבע, של התנהגות האנרגיה בתוך בית. לפי תורה זו ,* כשבית נבנה תשעה סוגים של אנרגיה מתארגנים בו על פי חוקיות מסוימת הקשורה בהיבטים כגון מועד הבנייה או כיוון הבניין. אנרגיות אלה משפיעות עלינו, כל אחת בדרכה, במגוון תחומי חיים: שפע, הצלחה, פרנסה, בריאות, פוריות וכדומה. אנרגיות אלה יכולות להקל עלינו או להקשות, ובעזרת תנועה, חומרים וצבעים אנחנו יכולים לחזק אותן או להחלישן לפי הצורך. כשאנחנו משלבים את החוקים האלו בתכנון הבית, אנחנו "מכווננים" את האנרגיות שבו ומאפשרים להן לתמוך בנו.

* על פי טכניקת פנג שווי הנקראת "כוכבים מעופפים" (Flying Stars)

"כוחות הטבע עובדים בבית. מסתדרים בו על פי סדר. יש להבין זאת כדי להבין משמעותו של בית. משמעותה של תורת הפנג שווי"

יישומם של חוקי הפנג שווי* בשיפוץ או בבנייה של בית הם מעשיים מאוד: ניתוח החלל על פי נוסחאות מדויקות ומתמטיות יעניק לנו מפה אנרגטית. המפה תנחה אותנו היכן כדאי למקם פונקציות דינמיות כגון דלת הכניסה או המטבח, והיכן כדאי למקם פונקציות שקטות כמו חדרי שינה, פינת אוכל או פינת טלוויזיה, שכן אופי הפעילות משפיע על התנהגות האנרגיה. כשאנחנו משלבים חוקים אלו כבר בשלב הבנייה או השיפוץ, אנחנו יכולים להתאים את אופי הפעילות לאופי האנרגיה ולתאם ביניהם. כשהם מתואמים הפעילות מחזקת אנרגיה טובה ומאפשרת לבית לתת לנו את מרב התמיכה.

האנרגיות מגיבות כאמור לתנועה, לצבע ולחומר. התנועה נגזרת מאופי הפעילות בחלל וכן מתנועתם של האור והאוויר שבחדר; הצבע בא לידי ביטוי בגוונים של הקירות, הרהיטים והאביזרים; ואילו החומר מתבטא בחומרים שמהם עשויים הרצפה, הרהיטים, החיפויים וכדומה.

לאחר שאנחנו מתאימים כמיטב יכולתנו את אופי הפעילות לאופי האנרגיה שבחלל, אנחנו מחזקים ומתקנים בעזרת שימוש בחומר ובצבע. כך למשל צבעי האש (אדומים, צהובים או כתומים) משפיעים על האנרגיה בבית אחרת מצבעי המים (כחולים ותכולים). ככל שנהיה מדויקים יותר, כך האנרגיה תפעל נכון יותר לטובתנו. מסיבות אלו הצבעוניות בהכרח תהיה שונה מחדר לחדר, שכן בכל חדר אנרגיה אחרת המבקשת את הצבעוניות המתאימה לה.

תורת הפנג שווי פותחה לפני כ-4000 שנים בסין העתיקה והמשיכה להתפתח בתקופות השונות במהלך ההיסטוריה הסינית. ידע זה היה בזמנו סודי ונשמר בידי הקיסרים, והם השתמשו בו כדי לבנות את ארמונותיהם ואת קברי אבותיהם וכדי לחזק את ממלכתם. הידע הוכחד ונעלם לשנים רבות, ורק לפני כמאה שנה נחשף והגיע למערב.

מדובר בתורה שלמה הכוללת גישות רבות וטכניקות שונות המתייחסות למגוון היבטים של ההשפעה האנרגטית והדרכים לעבוד איתה. כך הבית מושפע מהאדמה שמתחתיו, מהכוכבים שמעליו ומהאדם שחי בו. האדם מושפע מהבית, מהכוכבים וגם מהכיוונים שאליו הוא פונה (בשינה, בישיבה). לכל היבט תורה שלמה המנחה אותנו כיצד להבין זאת וכיצד לרתום את האנרגיה לטובתנו.

השילוב של מידע זה בתכנון פשוט למדיי וככל שהתיאום נעשה בשלב מוקדם יותר, כך מרחב התמרון גדול יותר והתוצאות יכולות להיות מדויקות יותר לרווחת כולם.  כך למשל כשמשפצים דירה בבניין מגורים קיים אפשר להתייחס להיבטים רבים, אבל עם זה אחדים מהדברים קבועים ואינם ניתנים לשינוי כמו דלת הכניסה, החלונות ולעתים גם מקומם של חדרי האמבטיה. כשמתכננים בניין דירות או בית פרטי ומשלבים בו את עקרונות הפנג שווי מראש, אפשר לוודא שחדרי השינה ימוקמו על אנרגיות טובות, שדלת הכניסה תהיה על אנרגיה ממוזלת וכו'. ניתן גם לתכנן מבנים מסחריים מתוך התייחסות לאנרגיות במטרה שהבניין יתמוך בעסקים.

הדירה המוצגת כאן לדוגמה נמצאת ברמת גן ומשקיפה לפארק הירקון. הבניין עבר שיפוץ בעקבות תוספת קומות לפי תמ"א 38 – נבנה ממ"ד בעורף ומרפסת בחזית. במקביל  לשיפוץ הבניין נעשה גם שיפוץ כללי של פנים הדירה בשילוב עם העקרונות המובאים פה. כך לדוגמה חדרי השינה ממוקמים באזור שבו נמצאת אנרגיה התומכת בבריאות. הפעילות השקטה מחזקת את האנרגיה הזאת ומאפשרת לה לתמוך בבני הבית. המטבח, על פעילותו הדינמית, מפעיל אנרגיה של מזל ושפע, הסלון מרוהט בצבעים תכולים (צבעי מים) על מנת לחזק אנרגיה תומכת הנמצאת במקום וכדומה.

 

כמה מילים על עצמי:  סיימתי לימודי אדריכלות בטכניון לפני קרוב ל-20 שנה, וכמה שנים עבדתי במשרד אדריכלים בתל אביב.  בתקופה זו קניתי דירה, שיפצתי אותה ועברתי לגור בה. זו הייתה דירה נחמדה, והייתי מרוצה מאוד, אבל בתוך שבועות ספורים התחלתי להרגיש בה לא נוח. משהו שם היה לא נעים, לא עוטף בתחושה של בית. זמן רב עבר עד שהעזתי להזמין יועצת פנג שווי: פחדתי ממה שהיא תגיד ופחדתי לערער את ביטחוני כאדריכלית. יועצת הפנג שווי שוהם וייסמן, לימים המורה שלי, הציעה לי לעשות כמה שינויים: להחליף בין הסלון לחדר השינה, להזיז את פינת האוכל, להוסיף שטיח, לשנות צבעוניות וכו'. עשיתי את הדברים והתחושה הלא נוחה בבית נעלמה. הבית נהיה נעים, מכיל, בית. מובן שהלכתי ללמוד, ומאז אני משלבת את הפנג שווי בעבודתי. התחושה שבד בבד עם שיפוץ או בנייה של בית אפשר גם לתרום תרומה נוספת לאיכות חייהם של האנשים בו היא תחושה טובה.

ככל שהשנים עוברות אני מבינה שכמו שאי-אפשר להתייחס לגופנו כאל חומר בלבד, כך גם אי-אפשר להתייחס כך לבית. אני מקווה שיבוא יום ובניינים ייבנו מתוך התייחסות לידע זה.